Paluu Amerikkaan
Päätökseni ensimmäisen jännitysromaanini kirjoittamisesta syntyi Yhdysvalloissa. Se oli tuskin sattumaa. Naapurini, joka työskenteli vaativissa valtionhallinnon tehtävissä, kirjoitti yötöinä kirjaa. Tenniskaverini, joka suunnitteli työkseen raketteja Elon Muskille, pyöritti töiden ohessa frozen yogurt -baaria.
Amerikkalainen työhulluus kai tarttui minuun, ja ajattelin, että minäkin voisin tehdä kahta työtä samaan aikaan.
Ensimmäiset ideani (joista kasvoi lopulta kirja nimeltä Roihu) olivat puussa palava nuori nainen ja yhteiskuntaluokkien törmäys. Ne syntyivät, kun katselin ikkunasta Amerikan-kotimme etupihalle ja mietin maan huolestuttavaa suuntaa.
Sijoitin kuitenkin kaksi ensimmäistä kirjaani pääosin Suomeen. Oli hauskaa etsiä Helsingistä vauhdikkaan tarinan tapahtumapaikoiksi sopivia rakennuksia, katuja, tunneleita ja torneja.
Kolmannessa romaanissani Kotkassa palaan Yhdysvaltojen pääkaupunkiin Washingtoniin ja sen esikaupunkeihin.
Ensimmäinen ja tärkein syy tapahtumapaikan muutokselle löytyy Yhdysvaltojen poliittisesta tilanteesta, jota seuraan kiivaasti. Erityisen huolestuttavaa Suomen ja Euroopan kannalta on kasvava isolationismi, jossa Yhdysvallat käpertyy itseensä ja kyseenalaistaa vastuunsa maailman turvallisuudesta. Tämä asetelma sopi lähtökohdaksi uuteen Leo Koski -tarinaan – ja lisäksi Leolla oli edellisen kirjan tapahtumien jälkeen hyvä syy karistaa Helsingin pölyt jaloistaan.
Toinen syy muutokseen oli omassa vaihtelunhalussani. Hahmoni olivat ehtineet koluta Helsinkiä ristiin rastiin kahden kirjan aikana. Jos halusin tarjota jotain tuoretta, oli aika vaihtaa paikkaa. Washington tarjoaa huimat puitteet ison mittaluokan jännärille.
Kirjoitustyö tarjosi hyvän syyn palata Washingtoniin myös fyysisesti. Viime kesänä matkasimme perheeni kanssa vanhoille kotikonnuille. Päivällä tutustuimme yhdessä tulevan kirjani tapahtumapaikkoihin. Yöllä ajelin kaupungissa yksin. Valkoiseen taloon en tällä kertaa päässyt vierailemaan, mutta se on minulle tuttu paikka vanhasta elämästä.
Kaupallisesti ajatellen ei välttämättä ollut järkevää sijoittaa uutta kirjaani ulkomaille. Suomalaiset lukevat mielellään Suomessa tapahtuvia tarinoita. Kirjallisuusagentit myyvät ulkomaille mielellään pohjoismaista eksotiikkaa, ja ulkomaisille kustantamoille on usein vieras ajatus ostaa suomalaisen kirjailijan tuotantoa, joka tapahtuu kuitenkin jossain muualla.
Tämä oli kuitenkin se kirja, joka minun piti nyt kirjoittaa. Luulen, että into tarttui hyvällä tavalla kirjan sivuille. Jos minulta kysyttäisiin, mitä kirjaani haluaisin suositella uudelle lukijalle, tarjoaisin epäröimättä Kotkaa.
Kotka ilmestyy 25.4.2024