Sanna Marin -kirja, jota ei syntynytkään

19.02.2024
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

Viime vuoden toukokuussa aloin kirjoittaa kirjaa Sanna Marinista. Kirjan työnimeksi tuli Sanna Marin – The Dancing Queen. Tähtäin oli ulkomaisissa markkinoissa, ja pöhinä projektin ympärillä oli hyvää. Tein haastatteluja ja pengoin arkistoja.

Kuuden viikon työn jälkeen pistin hankkeen seis. Tässä kirjoituksessa kerron, miksi kirjaa ei syntynytkään.

Ensin vähän lähtökohdista: Marin oli juuri hävinnyt vaalit. Kansainvälinen huomio oli suurta, "tanssikohu" tuoreessa muistissa. Marin valmistautui suureen puheeseen USA:ssa.

Tavoite oli tehdä kirja nopealla tahdilla, mikä olisi vaatinut työparin tai ryhmän. Keskustelin ja kokoustelin tästä useiden toimittajakollegojen kanssa. Projektia suunniteltiin eri kokoonpanoilla.

Ehdin haastatella kahdeksan Marinin uraa ja pääministerikautta läheltä seurannutta ihmistä. Lisäksi puhuin lyhyesti monien muiden kanssa.

Miksi sitten keskeytin hankkeen?

ONGELMA 1: MARININ KIELTÄYTYMINEN 

Sanna Marin kieltäytyi yhteistyöstä kirjan suhteen, vaikka yritimme monta kertaa ja eri ihmisten toimesta. Arvauksemme oli jo silloin, että hän tulee tekemään kirjan ulkomaisen tahon kanssa. Näin sitten tapahtuikin. En ole tästä yhtään katkera – ratkaisu oli mielestäni hänen kannaltaan ihan fiksu. Näin hänellä pysyvät hyvin langat omissa käsissään.

Ajattelin aluksi, että ehkä kirjasta voisi tulla mainio myös ilman Marinia – jotain sellaista kuin Mark Halperinin ja John Heilemannin Game Change, yksi ehdottomista suosikkikirjoistani. Mutta monet kollegat ja kirja-alan toimijat pitivät Marinin aktiivista osallisuutta kriittisenä.

Näin kuvasin metodia suunnittelumateriaaleissa:

METODI: Kirja kertoo tarinaa Sanna Marinista kolmannessa persoonassa mutta hyvin läheltä katsoen. Marinin tekemisiä seurataan, hänen käytöstään kuvataan ja hänen sitaattejaan kuullaan niin kuin lukija olisi samassa huoneessa, missä tapahtumat tapahtuvat. Kerronta on suunnilleen kronologista lukuun ottamatta mahdollista esinäytöstä ja jälkinäytöstä. Suoria sitaatteja käytetään silloin, kun sanomisista on riittävän tarkka kuva jonkun läsnäolleen kertomana. Epäsuoraa siteerausta käytetään silloin, kun muistikuvat eivät ole tarpeeksi tarkkoja tai lähde ei ole ollut itse paikalla tilanteessa. Välillä kertojaääni taustoittaa Marinin elämää sekä Suomen politiikkaa ja muuta kontekstia. Suoranaisia takaumia ei käytetä vaan puheenjohtajuutta edeltävät tapahtumat upotetaan kronologisen kerronnan lomaan.

ONGELMA 2: DRAAMAN KAARI

Kansainvälisille markkinalle tähdätessä tarinan pohjavireen olisi pitänyt olla sankarillinen. Ulkomainen ostajakunta koostuisi lähinnä Marinia ihailevista naisista ja vasemmistoidealisteista. Silti kirjan metodi olisi ollut journalistinen. Oli vaikeaa sovittaa yhteen Marinin mainetta ja toimintaa Suomen politiikassa siihen sokeaan ihailuun, joka häneen kohdistui maailmalla. Marin on tehokas johtaja, mutta osaa olla töykeä ja kiukutteleva. Tämän puolen sivuuttaminen olisi jättänyt vajaan kuvan. 

Marin halutaan myös nähdä maailmalla idealistisena johtajana, vaikka hänen menestyksensä kotimaassa oli pragmaattisuuden ansiota.

Lisäksi hyvässä tarinassa sankari kohtaisi vaikeuksia, voittaisi ne ja nousisi lopussa kukoistukseen. Marinin pääministerikauden huippukohta oli kuitenkin heti alussa, kun hän osoitti päättäväisyyttä ja toimintakykyä koronakriisissä.

Keskeinen käännekohta oli Marinin pääministerikaudessa tuntui olevan "ateriakohu" toukokuussa 2021. Marinin suhde suomalaiseen mediaan muuttui halveksuvaksi. Luottamus virkakuntaan rapautui. Marin luotti vain välittömään lähipiiriinsä ja etenkin sen "jeesjees-osastoon", joka myötäili Marinin turhautumisia eikä uskaltanut sanoa hänelle vastaan.

Näin kuvasin tarinan kaarta ja kohtauksia suunnittelumateriaaleissa:

TARINAN KAARI

Sanna Marin on uuden ajan arvopolitiikko, jonka nousu pääministeriksi tuo globaaleja mahdollisuuksia edistää ilmastonmuutoksen vastaista työtä, seksuaalivähemmistöjen asioita, sukupuolten välistä tasa-arvoa ja vähäosaisten asiaa. Pääministerikauden täyttävät kuitenkin kriisit: pandemia ja sota. Marin väsyy ja katkeroituu medialle. Lopussa Marin palaa taisteluun arvojensa puolesta. Hän vetää vaalikampanjan, jonka ytimessä ovat arvot. Lopussa Marin nousee lavalle New Yorkissa ja vetää yhteen taistelunsa: Ajassamme on kyse vastakkaisten arvojen taistelusta ja kaikkien on valittava siinä puolensa.

KOHTAUKSIA

Äkkilähtö Suomeen ja valinta pääministeriksi parin äänen erolla

Ensimmäisen viikon mylläkkä ja kansainväliseen maineeseen nousu

Muutto Kesärantaan ja henkilökohtainen historia

Pandemian alku ja sulkutoimista päättäminen

Voguen kuvat, lasikatot ja aatteellinen tausta

Isän kuolema ja Marinin lapsuudentarina

Häät, parisuhteen taustat ja äitiys

Pandemian kriisijohtaminen

Aamiaiskohu, väsyminen ja juoksuharrastuksen alku

Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja Suomen Nato-prosessin alku

Vierailu Ukrainassa

Ruisrock-viikonloppu, mediakohu ja itkuinen anteeksipyyntö

Suomen Nato-jäsenyyden sinetöiminen ilman Ruotsia ja Niinistö-suhde

Tappioon päättyvä vaalikamppailu ja avioero

Kansainvälisen median häkeltyminen vaalitappiosta

Nousu lavalle New Yorkissa Yankee Stadiumilla

ONGELMA 3: OMAT PRIORITEETIT 

Olen viime vuodet kehittänyt itseäni jännityskirjailijana, en tietokirjailijana. Marin-kirja olisi ollut harha-askel polulta, vaikka kiinnostava projekti olikin. En lopulta halunnut lykätä hamaan tulevaisuuteen seuraavaa jännäriäni nimeltä Kotka, koska sen teemat ovat ajankohtaisia. Pitkä julkaisuväli olisi syönyt kahden ensimmäisen trillerini antamaa jalansijaa sekä Suomessa että Saksassa. 

Kotka ilmestyy Suomessa huhtikuussa 2024. Siitä taisi tulla parhaani, ainakin tähän mennessä.

Olen siis sujut sen kanssa, että käytin monta viikkoa työaikaani projektiin, joka kuoli.

Emmekä lopulta jää ilman journalistisesti kirjoitettua Sanna Marin -kirjaa. Kollegani Salla Vuorikoski kirjoittaa erityisesti kotimaan markkinoille suunnattua kirjaa, joka ilmestyy ensi syksynä. Tapasimme Sallan kanssa äskettäin ja vaihdoimme ajatuksia Marinista ja kirjahankkeistamme. Sallan kirjasta tulee takuulla hyvä. Se avaa varmasti Marinin pääministerikautta uudella tavalla, etenkin Suomen politiikan näkökulmasta.

PS. Vielä yksi hauska juttu: Kun Marin valittiin pääministeriksi, tein alla olevan kuvan, joka lähti leviämään somessa maailmalle, lopulta kymmenien miljoonien silmäparien eteen. Marin-kirjan kirjoittaminen olisi ollut hauska tapa sulkea ympyrä. Se jäi nyt toteutumatta.